De arbeidsmarkt in Nederland is altijd onderhevig aan allerlei trends, nationaal maar ook internationaal. Zo bestaat er binnen bepaalde sectoren altijd schaarste en zijn er tegelijkertijd ook veel mensen die op zoek zijn naar een passende baan.

Het hebben van een baangarantie levert je veel op: 1. Het biedt je een stabiele basis om je leven te organiseren, het biedt je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen en jezelf te ontplooien. Hoewel er tussen de Uniformberoepen grote verschillen bestaan, met name of het een overheids beroep is of niet, biedt het heldere kaders en ontwikkelmogelijkheden. Tevens is er sprake van kameraadschap en ontstaan er vriendschappen die een heel leven meegaan.

Wat is een goede loopbaan?

Wat iemand een goede loopbaan vindt verschilt per individu. Mensen zijn per definitie enorm verschillend! Gelukkig maar, want als we allemaal op elkaar zouden lijken dan zou de wereld er een heel stuk saaier uitzien. Tegenwoordig moeten scholieren steeds eerder keuzes maken over een vervolgstudie, de te volgen vakken en uiteindelijk ook een beroepskeuze. Wat een juiste keuze is, is vooraf niet altijd goed te zeggen. Sommige mensen weten al direct wat ze willen worden en anderen krijgen van huis uit ook al een bepaalde richting mee. En voor heel veel mensen is het een grote zoektocht van vallen en opstaan. Er is namelijk veel meer mogelijk dan jezelf kan bedenken. Maar wat is nou een goede loopbaan? Om hier achter te komen is het zinvol om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Wat voor ambities heb je? Wat zijn je dromen en hoe zie je jezelf in de toekomst?
  • Welke uitdagingen en zekerheden zoek je in een loopbaan?
  • Wat hoop je te vinden in het werk wat je wil gaan doen?
  • Ken je positieve voorbeelden van loopbanen die jou aanspreken? En waarom?

Eigenlijk zijn het allemaal best lastige vragen. Indien je helemaal niet weet wat je wilt en je zit in een oriëntatie fase dan is het goed om vanuit een wat korter termijn perspectief te kijken naar zaken waar je energie van krijgt en die jou inspireren. Denk aan zaken als; veel variatie versus veel routine in je werk, samenwerken versus solistisch werken, werken met je handen, of vooral met je hoofd en ga zo maar door.

Waarom kiezen voor een Uniform beroep?