Een aanslag op de A2

Vrijdagochtend 7:30, het belooft een heerlijke zomerdag te worden en mensen zijn al vroeg op pad om naar hun werk of het strand te gaan. De A2 richting Amsterdam stroomt langzaam vol. Ondertussen wordt in Vught in de zwaarbewaakte EBI het transport voorbereid van ‘de Snelle’, een zware crimineel die al vele veroordelingen op zijn naam heeft staan. Hij wordt vandaag vervoerd naar Osdorp waar hij terecht zal staan voor meerdere moordaanslagen.

DV&O zal hem vervoeren, dit moet met uiterste zorgvuldigheid gebeuren. Van de beveiligers van DV&O wordt dan ook een professionele werkhouding verwacht, waarbij zij de stevigheid moeten hebben om op te treden als het misgaat.

Tegelijkertijd wordt in Den Haag een terroristische aanslag voorbereid, die later op de dag rond Amsterdam moet plaatsvinden. De zomerse dag die zo mooi begon, zal binnen een paar uur het toneel zijn van paniek, dreiging en angst. Klokslag 10 uur is de aanvang van een dag waar alle uniformdiensten op volle toeren moeten draaien.

Op de A2 gaat op de hoogte van Vinkeveen een zwaar explosief af, vele auto’s botsen op elkaar en er is sprake van grote paniek. Al snel wordt duidelijk dat het om een terroristische aanslag gaat en dat er meer explosieven af kunnen gaan. Ook in de meldkamer is er sprake van de hoogste staat van alertheid door alle telefoontjes die binnenkomen en verwerkt moeten worden.

De brandweer is als eerste ter plaatse, zij starten met blussen en het bevrijden van slachtoffers uit hun voortuigen. De weginspecteurs van Rijkswaterstaat beginnen met het afzetten van de weg en vanuit de centrale worden de kruizen op rood gezet. Ook de politie en de ambulance zijn gearriveerd. Zij doen wat ze kunnen en zaak is om rustig, beheerst en zelfverzekerd te blijven handelen.

Er is geen tijd en ruimte voor eigen emoties, de verwerking komt later in de debriefing. Nu treft het toeval dat DV&O precies op het moment van de aanslag op de hoogte van Vinkeveen rijdt.

Wat te doen? Sluiten ze achteraan in de file of stellen ze een noodplan in werking? Dit vraagt een zorgvuldige afweging maar ook daadkracht en snelheid van handelen. Inmiddels is de EOD, de explosievenopruimingsdienst van defensie, ook gearriveerd, omdat er sprake is van nog een explosief. Ook zij doen waarvoor zij zijn opgeleid, namelijk het zoeken en buiten werk stellen van de explosieven.

Een klus die vraag om uiterste concentratie en rust. In Vinkeveen raken inwoners ondertussen ongerust vanwege alle helikopters die overvliegen en het nieuws dat ze op de tv kunnen volgen. Mensen lopen de straat op en er ontstaan kleine opstootjes door de spanning.

Handhaving heeft zijn handen vol om deze in de kiem te smoren. Zo zie je dat er een hoop uniformdiensten hun werk doen, ieder zijn eigen taak, maar allemaal bezig om Nederland een stuk veiliger te maken.

Welke uniformberoep past bij jou?

Maak kans op een advies assessment t.w.v €700,-

Casus: De aanslag